Klootschieten

Wist u dat de eerste klootschietbaan van Nederland in 1392 in de Haarlemmerhout werd aangelegd en dat rond 1500 half Nederland zich een slag in de rondte klootte? Het zijn zomaar wat wetenswaardigheidjes die je op dit culturele dagje van Kennemerland ter ore komt. Zo leer je nog eens wat. Ook de ambiance waarin het uitje georganiseerd was, landgoed Elswout in Overveen, straalt op iedere vierkante meter cultuur uit. Om de reglementen van het landgoed, waarbij het uitoefenen van sport ten strengste wordt verboden, werd iedere schijn van inspanning zorgvuldig vermeden. Een cultureel uitje dus en zeker niets sportiefs

We verzamelden ons op deze fraaie meidag in (hoe toepasselijk) het "Wapen van Kennemerland", wat ondanks het dwaalspoor van Eleonoor naar een bijna gelijknamig etablissement in Heemstede toch wonderwel lukte. Een korte uitleg van Marc en twee consumpties later sukkelden we over het koepad (inderdaad, als koeien die gemolken willen worden) in de richting van Elswout. Als laatste in de rij was Sylvia die een duidelijk goed gevuld kratje op wieltjes met onbekende inhoud achter zich aanzuilde. Op het werkelijk schitterende landgoed was een fraaie route uitgezet. In drie groepjes van twee tegen elkaar spelende teams werd het parcours afgelegd waarbij het vooral een kunst bleek om de ballen op het droge te houden. Dat lukte dan ook niet altijd maar geen nood: de organisatie had zelfs voor harkjes gezorgd, al was de steel daarvan soms net iets te kort.

Halverwege de route bij de Russische hut werd duidelijk wat zich in dat mysterieuze kratje bevond en ik kan je wel vertellen dat dit vol enthousiasme werd verwelkomd. De tussenstanden werden uitgewisseld en de eerste verdachtmakingen van frauduleuze handelingen waren een feit. Na dit aangename intermezzo werd de route vervolgd met een duidelijk vlotter bewegende Sylvia. Even later produceerde zij een van haar inmiddels beruchte afzwaaiers en bleek de kloot in de blubber van een slootje niet meer terug te vinden. Niet veel later wist Annette in een soortgelijke actie de tweede kloot naar de eeuwige jachtvelden te smijten. Het laatste bruggetje bleek er een te veel. Mooi moment om de resterende kloten te rapen en ons weer richting "Het Wapen" te begeven.

Verrassing: daar zaten Henk en Jeanne om een hapje mee te eten. Het traditionele sateetje smaakten de meeste wel prima al trok een enkeling een zuur gezicht. Het liet zich weer opmerkelijk goed combineren met het goudgele blond. De uitslag werd voor kennisgeving aangenomen en al rap verplaatste het gezelschap zich in de richting van de bar. Het bekende recept eigenlijk.

Vorige Start/Stop Volgende

Vorige evenementen:
  • Clubtoernooi 2011.......... klik hier
  • 40 jarig Jubileum.............klik hier
  • Boerengolf........................ klik hier
  • Clubtoernooi 2010.......... klik hier
  • Bowling in the dark......... klik hier
  • Clubtoernooi 2009.......... klik hier
  • Beachvolleybal................. klik hier
  • Kanovaren........................ klik hier  •